Led – ”Light Emitting Diode”

Hvad er LED, det synes jeg vi skal dykke lidt nærmere ned i via denne artikel. Så før jeg begynder på at fortælle om mine personlige erfaringer med LED lys, vil jeg gerne forinden skrive ganske kort om hvad LED lys er, og hvad det indebærer. Så lad os da bare begynde, LED er en forkortelse af ”Light Emitting Diode” 
Light Emitting Diode, betyder at lyset genereres ved strøm igennem en elektronisk komponent.

Fordelen ved det er at lyset kun indeholder synlige dele af spekteret. Det betyder også at det ikke udsender særlig meget varme. Dette er en god fordel, særligt for dem som dyrker deres forskellige afgrøder eller medicinske planter indendørs.

Fordelen ved LED


Videre til min personlige oplevelser med det her. Grunden til at jeg selv startede med at bruge lys, var af den simple grund at jeg havde varme problemer inde i mit gro telt. Ved brug af helt almindelige HID pærer. Jeg prøvede så at skifte ud med LED, bare som et forsøg. Det gik fint, for det problem med varmen er jeg så ovre nu hvor jeg anvender det her lys som min lyskilde. Lyset har redet mig fra mine varme problemer, kan man vist godt sige.

Det kunne sikkert også være blevet afhjulpet af andre faktorer som bedre ventilations muligheder, men det forekom mig nemmest bare at skifte min lyskilde til en anden form.  En af de helt store fordele ved at dyrke med LED, er at jeg sparer en masse penge på elregningen, som jeg så kan bruge på at forbedre mit grow i stedet for, og det tiltaler mig j ganske godt. Ud over det lave strømforbrug udmærker LED sig ved en meget lang levetid.

Hvor en almindelig gløde- eller halogenpære måske har en levetid på 1000 timer. Har sådan en pærer normalt en levetid på 30-50.000 timer. Skifter du således dine standardpærer ud med sådan et lys. Kan du altså gennemsnitligt se naboen skifte pære i sin lampe op til 50 gange, mens du selv kan blive siddende i lænestolen og glæde dig over. At du ikke alene sparer tid, men også penge på elregningen.

Meget at kunne lide

What’s not to like, ja jeg spørger bare. Men når det kommer til Led, så er det vigtigt at man Vælger den rigtige farvetone. Almindelige glødepærer afgiver en fast farvetone som har en farvetemperatur på 2700 Kelvin, som også kaldes varm hvid. Varm hvid er det lys vi altid har været vant til, det kan du også have med lys udover de andre farver.  De produceres nemlig i mange forskellige farvetemperaturer.

Varm hvid svarer nogenlunde til naturlig belysning omkring solnedgang – altså et lys med et rødligt skær. Med LED lys har man mulighed for at få det meste ud af et fuldt lyst spektrum, med de røde, blå og hvide toner. I dag er der et hav af LED lamper og brands på markedet, så det kan godt være svært at sortere de dårlige LED lamper fra de gode, så er man i tvivl vil jeg absolut anbefale at man søger råd hos sin lokale grow shop, som jeg gjorde. 

Plante ophæng kan også være mere end bare nyttigt i denne situation – læs mere her!

You may also like...